Blog

RSS

El treball infantil a Elx

09-11-2021


El treball infantil a Elx

ANY INTERNACIONAL PER A l'ERRADICACIÓ DEL TREBALL INFANTIL


L'Organització Mundial del Treball ha designat el 2021 com a Any Internacional per a l'Erradicació del Treball Infantil, per això volem dedicar aquesta vitrina a visibilitzar aquesta realitat que assota a la infància als països menys desenvolupats, però també per a recordar que no fa tant això també era un fet en el nostre entorn més pròxim.


En l'actualitat, 160 milions de xiquetes i xiquets d'entre 5 i 17 anys treballen. Quasi la meitat (79 milions) exerceixen alguna de les pitjors formes de treball infantil, com a esclavitud, tracta, treball forçós o reclutament per a conflictes armats. La pandèmia del Covid-19 i el tancament de les escoles estan agreujant aquesta situació, fent augmentar el nombre de xiquets i xiquetes treballadors, per primera vegada en 20 anys.


*Dades de l'informe “Treball infantil: estimacions mundials 2020, tendències i el camí a seguir”. UNICEF, 2020.


IQBAL MASIH


El cas de Iqbal Masih va ser un revulsiu que va mobilitzar a la comunitat internacional en contra del treball infantil. Aquest xiquet pakistanés va ser deixat pels seus pares en una fàbrica de catifes, per paga d'un deute, quan tenia 4 anys. El propietari de la fàbrica va mantindre a *Iqbal encadenat a un teler durant més de 12 hores al dia fins que, amb 10 anys, el xiquet va aconseguir escapar. Des de llavors es va dedicar a denunciar la situació de milers de xiquets en les mateixes condicions, aconseguint tancar diverses fàbriques i empresonar als seus propietaris. El 16 d'abril de 1995, amb 12 anys, va ser assassinat d'un tret mentre circulava amb bicicleta. Des de 1998, aquest dia va ser adoptat com a Dia Mundial contra l'Esclavitud Infantil.


EL TREBALL INFANTIL A ELX


Fins a mitjan segle XX a Espanya, especialment en l'entorn rural, resultava habitual que xiquets i xiquetes ajudaren en les tasques domèstiques, la cria d'animals i el treball en el camp, contribuint activament a l'economia familiar. Per a moltes d'aquestes persones, la infància va consistir a combinar jocs amb treball, tenint poc accés a una educació regular.


Segons Unicef “Treball infantil no és qualsevol tasca realitzada per un xiquet. Són labors que exigeixen moltes hores de dedicació, per a les quals són massa joves, que posen en risc la seua salut i benestar, que els roben temps de joc i que els aparten de l'educació.” Hem de distingir, doncs, entre una ajuda domèstica i una dedicació laboral.


Els xiquets que, amb poc més de 10 anys ja actuaven com a pastors de bestiar; les xiquetes que passaven el dia cosint o brodant per a les clientes de la seua mare, moltes vegades combinant-lo amb les faenes de casa; aquelles que eren enviades a servir en una casa acomodada, o els xiquets que prompte entraven en un taller o fàbrica per a aprendre un ofici… Totes aquestes persones van viure el treball infantil en la seua pròpia pell, només una generació ens separa d'elles.


Esment a part mereix l'ofici de menaor, potser el més representatiu del treball infantil a Elx. Solien ser xiquets d'uns 8 o 10 anys, els qui s'ocupaven de girar la roda de menar de sol a sol, cobrant un sou miserable i patint constants improperis dels seus superiors. La indústria *alpargatera va utilitzar la mà d'obra infantil fins a mitjan s. XX.


Autor: José Aniorte, gestor cultural del Museu Escolar.

Vols conéixer totes les nostres novetats?

Subscriu-te a la nostra newsletter!


Mecenatge

Mecenatge

Multimedia

Multimedia

Multimedia

Col·leccions

Premis i reconeixements



Top